Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΣΩΝΑ

image

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 32 χιλιόμετρα από το κέντρο της Χίου και 5 χιλιόμετρα απο τα Καρδάμυλα, συναντάμε το παραλιακό οικισμό Γιόσωνα με το ομώνυμο Φαράγγι στα νοτιοανατολικά όρια του. Το φαράγγι είναι το πιο εντυπωσιακό του νησιού, αλλά είναι αδύνατο σε κάποιον να το περπατήσει λόγω των βράχων που σχηματίζουν απότομους γκρεμούς. Ξεκινά από το Πελιναίο Όρος και καταλήγει κοντά στην παραλία του οικισμού. Για όποιον θέλει να θαυμάσει το φαράγγι και να πάρει μια εικόνα της περιοχής θα πρέπει να ξεκινήσει από την παραλία ακολουθώντας την πινακίδα με την ένδειξη ‘Μάνα Νερού Γιόσωνα’. Οι πιο τολμηροί θα πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι που υπάρχει στο τέλος του δρόμου για να πλησιάσουν περισσότερο το φαράγγι.

Το φυσικό τοπίο προσθέτει άγρια ομορφιά σε αυτή τη γραφική τοποθεσία. Στα δυτικά του Γιόσωνα υπάρχει ένα μεγάλο φαράγγι. Το φαράγγι του Γιόσωνα είναι ίσως το πιο θεαματικό και μεγαλειώδες ολόκληρης της Χίου. Η αρχή του χάνεται κάπου ανάμεσα στις αδιάβατες ανατολικές πλαγιές του Πελινναίου, κοντά στην θέση «Καβουρολάγκαδα». Στην καρδιά της μεγάλης χαράδρας και στο σημείο που ενώνονται δυο ορεινοί όγκοι ρέει ο χείμαρρος του Γιόσσωνα, ο οποίος εκβάλλει στην παραλία.

Η παραλία του Γιόσωνα βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα Καρδάμυλα και δίπλα στην παραλία του Ναγού. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με λεία βότσαλα, ανοικτή στο Αιγαίο πέλαγος, με νερά πεντακάθαρα, κρυστάλλινα αλλά και αρκετά κρύα.

Το όνομα της παραλίας (Γιόσωνας) προέρχεται από τον Ιάσονα. Ο μύθος θέλει τον θρυλικό ήρωα να είχε περάσει, από την παραλία κατά την Αργοναυτική εκστρατεία στο ταξίδι του προς το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Η τοποθεσία είναι αρκετά ήσυχη, χωρίς πολλούς επισκέπτες ακόμη και το καλοκαίρι, ιδανική για οικογένειες και για όσους προτιμούν την απομόνωση.Ημερομηνία δημοσίευσης : 11/07/2013
 
επιστροφή